Azt gondoltad, hogy elég annyi napvédelem, ami az alapozódban van? Nagy valószínűséggel rosszul gondoltad. Két egymástól független oka is van annak, hogy az átlagos alapozó önmagában nem elég hatásos, és ami miatt a valós védelem gyakran meg sem közelíti a csomagoláson jelzettet.

1. Sok kutatás kimutatta, hogy általában már a naptejet sem olyan gazdag rétegben visszük fel, mint ahogy arra a megfelelő hatás érdekében szükség lenne. Ez az alapozóra különösen igaz, hiszen szeretnénk a lehető legvékonyabb, legészrevehetetlenebb rétegben felvinni.

Folyékony alapozóból körülbelül fél teáskanálnyi mennyiséget kellene egyenletesen eloszlatni az arcunkon ahhoz, hogy a védelem valóban működjön.

Ásványi alapozóból pedig átlagosan 14-szer kevesebbet használunk a szükséges mennyiségnél. Meglepő, igaz?

2. Sok alapozó csak az UVB sugárzás ellen véd. A termékeken lévő SPF után következő számérték az UVB védelemre vonatkozik, a sokkal károsabb és alattomosabb UVA-ra nem.

UVA – Aging: vagyis nagyrészt ez a sugárzás felelős a bőr öregedéséért, neki köszönhetjük a pigmentfoltjainkat, a ráncaink szaporodását, de elősegíti a rákos sejtek kialakulását is. Mivel az UVA sugárzástól nem égünk le azt gondolhatjuk, hogy nem is hatott ránk, hiszen a romboló hatásának a látható nyoma csak fokozatosan alakul ki az évek során.

UVB – Burning: a bőr leégést okozza.

Ergo az alapozónk igazából a semminél ugyan több védelmet nyújt, de ez nem jelenti azt, hogy önmagában elégséges lenne. Érdekesség amúgy, hogy a napsugárzás hatásával foglalkozó új kutatások szerint a megfelelő napvédelem nem befolyásolja károsan a szervezetünkben lévő D-vitamin mennyiségét.

Még több hasonló bejegyzés betöltése
Még több bejegyzés a szerzőtől László Viktória
Még több bejegyzés ebben a témában Szépség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Nézd meg ezt is!

Hogyan használd a napvédődet a sminked fölött?

Az a jó hírem, hogy nem is egy, de több megoldás is létezik erre a problémára, és neked c…