[dropcap1 variation=”red”]T[/dropcap1]udom, hogy sok olvasóm nagyon profin festi magát, vagány és magabiztos, ha sminkről van szó, de a sminktanácsadásokon és az ismeretségi körömben gyakran találkozom bizonytalanokkal, akik szeretnének sminkelni, csak éppen tanácstalanok abban, hogyan is induljanak neki. Nekik gyűjtöttem össze a javaslataimat, és persze kérdezzetek bátran.:)

1. Haladj lépésről-lépésre

Azt hiszem, ez a leghasznosabb tanács, még ha túl egyszerűnek tűnik is. Gyakran előfordul, hogy miután valaki nem sminkeli magát, egy kedves ismerős vagy barátnő segítségét kéri. Általában olyanra bízzuk magunkat, aki gyakran sminkel és bátran használja a színeket. Csakhogy egy teljes, erősebb smink sokszor inkább idegennek tűnhet (még akkor is, ha amúgy színben és formában illene hozzánk). A tükörbe nézéskor nem csak hogy szokatlan az, amit látunk, de a festék érzése a bőrön csak fokozhatja a hatást. Ha valaki amúgy nem festi magát, akkor ilyenkor nem egyszer arra az elhatározásra jut, hogy a sminkelést nem neki találták ki. (Legalábbis gyakran hallom ezt a sztorit.)

Pedig ha először valami egyszerűvel próbálkozunk, azt nem csak könnyen megszokjuk, de gyakran sokkal inkább a magunkénak érezzük. Ráadásul így látjuk vagy érezzük a leginkább, hogy az az egy bizonyos dolog valóban előnyös-e nekünk, vagy hogy egyáltalán érdemes-e foglalkozni vele.

Lehet az első próbálkozás például egy szempillaspirál használata. Elég látványos, ha egyik szemünket kifestjük, a másik pilláit érintetlenül hagyjuk. Amikor tapasztaljuk a különbséget, tudatosabban használjuk később, a saját stílus kialakításakor.

2. Gyakorolj és kísérletezz

Az életben kevés dolog sikerül elsőre, mindenféle gyakorlás és tapasztalatszerzés nélkül. Valahogy mégis azt várjuk, hogy a sminkeléssel nem így lesz. Azt hisszük, hogy ha nem lesz tökéletes a füstös szem elsőre, ha nem húzunk szép tusvonalat elsőre… akkor az azért van mert tehetségtelenek vagyunk, pedig nem ez a helyzet. Egyszerűen idő kell hozzá, hogy kitapasztaljuk a bőrünket, az adottságainkat, a használt termékeket.

Ne egy fontos alkalom előtt próbálj ki valami újat. Amúgy is izgulsz, türelmetlen is vagy, így esélyesebb, hogy nem leszel elégedett az elért végeredménnyel. Gyakorláshoz sokkal jobbak az esték, a csajos délutánok, a laza hétvégék, mint a reggeli nyüzsgés vagy egy első randi. Ráadásul nem kell azon izgulnod, hogy hogy viselkedik a sminked pár óra múlva.

3. Szánj időt a sminkelésre

Az idő és a sminkelés néha mintha ősi ellenségek lennének. Egy teljes, szép sminkhez valóban idő kell. Ugyanúgy, ahogy a süteménynek időre van szüksége, hogy tökéletesre süljön a sütőben. Ez tényleg rossz hír, ha idő szűkében vagyunk. De valamiről sokszor megfeledkezünk. A tapasztalat és a gyakorlás nekünk dolgozik. Minél többet sminkelsz, annál gyorsabb leszel. Nem csak azért, mert már ismered az arcodat, rááll a kezed a mozdulatokra, hanem mert tudod, mit is akarsz csinálni. Az egyik legrosszabb dolog tanácstalanul álldogálni a tükör előtt, vagy megbánni az előbb felvitt színt, azon tanakodva hogyan is javíthatnánk a végeredményt a smink lemosása nélkül.

[image_frame style=”shadow” align=”left”]http://sminkkel.com/wp-content/uploads/2013/11/10tipp.jpg[/image_frame]

4. A fény azonnal üdébbé teszi az arcot

Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, akinek az első kísérletezése a fekete szemceruzával történt. Pedig azért az elég drasztikus az ismerkedéshez. Akkor még nem igazán léteztek highlighterek, arcfények, könnyed krémes textúrák, pedig na végeredmény szempontjából nagyon is lényegesek. Azok a teljesen kockázatmentes termékek, amik az összhatást feldobják, miközben nem kell aggódnunk a precizitás miatt.

Egy kevés, lágy fényű, világos szemfesték a belső szemzugban azonnal nyitja a szemet. Némi fényes, világos festék az ajkak közepén dúsabbnak mutatja az ajkakat. A felső ajkak ívét mesésen kiemeli.  (Ahogy azt a képen is láthatod.) A szép ívű szemöldök csúcsa alatt egy fénypont életet visz az arcba. A szemhéj közepén lévő úgynevezett mozgóponton egy pöttynyi világos festék plasztikusabbá teszi a szem sminkjét. Az arccsont tetején egy leheletnyi ragyogás hidratáltabbnak, fiatalosabbnak mutatja az arcot. Ráadásul teljesen természetes hatású.

5. Kerüld a matt színeket

Remélem, senki nem érti félre. Semmi baj nincs a matt színekkel. Csodaszépek. Árnyékoláshoz különösen tökéletesek. Jól variálhatóak. Csak nem feltétlenül kezdőknek valók. (Kivéve, ha gyakorolsz, mert pont a nehézség miatt, a legalkalmasabbak a tudásod fejlesztéséhez.) A fényes textúrájú festékekkel sokkal könnyebb dolgozni. Az átmenetek lágyabbak, a végeredmény gyakran látványosabb.

6. Mit szeretsz az arcodon a legkevésbé?

Nem feltétlenül van szükség egy teljes sminkre ahhoz, hogy úgy érezzük, javítottunk a megjelenésünkön. Ha semlegesíthetjük azt, amit a gyengeségünknek érzünk gyakran jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Lehet, hogy zsírosnak érzed a bőröd és egy kevés mattító primerrel vagy púderrel sokat tehetsz az önbizalmadért. Lehet, hogy sápadtnak érzed magad, és egy barackos pirosító feldobja a napodat. A kedvencünkről, a korrektorról nem is beszélve. Vagy a szemöldököd nem tetszik, de ha szánsz időt a tökéletesítésére azonnal jobban érzed magad a bőrödben. Ez akkor még fontosabb, ha csak kevés időd van a sminkelésre. Ha ilyenkor korrigálod, amit szeretnél és kiemeled az erősségedet, akkor egy perc alatt is sokat tettél azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Ezért is került ide a 7. pont.

7. Mit hangsúlyoznál ki?

Biztosan van valami, amit nagyon szeretsz az arcodon. Lehet, hogy a szemed formája az. Lehet, hogy az ajkad íve. Lehet, hogy az arccsontod az. A sminkelés remek lehetőség, hogy még inkább előtérbe helyezd az erősségeidet. Ez szintén sokat ad a teljes összképhez. Ráadásul nem feltétlenül igényel sok időt és ráfordítást vagy bonyolult sminkelési technikákat.

[image_frame style=”shadow” align=”center”]http://sminkkel.com/wp-content/uploads/2013/11/10tipp2.jpg[/image_frame]

8. Válassz jó minőségű és hozzád illő alapanyagokat

Előfordul, hogy nem a saját képességeink vagy az adottságaink miatt ütközünk nehézségbe, hanem egyszerűen nem elég jó minőségű alapanyagokat használunk, vagy nem feltétlenül a mi bőrtípusunknak megfelelő terméket vetünk be. Gyakran egy másik termékre váltással azonnal könnyebbnek érezzük a sminkelést. Néha tényleg csak ennyin múlik, hogy milyen tapasztalatokat szerzünk a sminkeléssel kapcsolatosan.

9. A krém és a por helyes sorrendje

Van amikor nem a termékválasztásunk okozza a nehézséget, hanem a sorrend. Ma már ennek a jelentősége egyre inkább csökken, mert a festékek egyre felhasználóbarátabbak, könnyebben kezelhetőbbek, gyakran univerzálisabbak, de attól még ezt jó tudni. A krémre vihetünk fel port, de ha fordítva cselekednénk, foltos lesz a végeredmény, míg az első verzió tartósabb. Például ha a szemceruzára szemfestéket viszünk fel, a szemfestés nem mászik el. Ha megcserélnénk a sorrendet, akkor már az eldolgozással gondban leszünk. Ha az alapozó fölé krémes pirosítót vinnénk fel, akkor hagyjuk ki a púderezést az adott területen, mert a krém a krémmel szépen keveredik…

10. Sok múlik a bőr előkészítésén

Nagyon sokszor előfordul, hogy (szerintem) túlzottak az elvárásaink a festékeinkkel szemben. Persze erről a reklámok is tehetnek, hiszen általában azt ígérik, hogy hibátlan, csodaszép végeredményt kapunk. Az igazság az, hogy a bőr állapotán rengeteg múlik. A megfelelő hidratálás, zsíros bőr esetén a mattítás, a feszesítő krémek sokat jelentenek. Ha érzékeny a bőrünk, akkor egy bőrnyugtató hidratáló megnyugtathatja a pirosságot, és egész másképp fest majd a sminkünk. Nagyon sokszor előfordul hogy zsírosabb szemránckrémet viszünk fel a szemfestés előtt. Ha a krém nem szívódott fel teljesen, akkor a szemfestés csúszkálni fog a szemen. Érdemes finoman áttörölni a szemhéjat emiatt sminkelés előtt.

Persze vannak jobb és rosszabb napjaink, de nem mindegy, hogy milyen bőrrel dolgozunk. Pláne a rosszabb napjainkon, amikor a kevesebb több a sminkre jobban igaz, mint valaha.

Még több hasonló bejegyzés betöltése
Még több bejegyzés a szerzőtől László Viktória
Még több bejegyzés ebben a témában Gyorstippek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Nézd meg ezt is!

A 103 éves táncosnő és koreográfus, aki még mindig táncol… gyönyörűen

Ahogy a világra nézek, egyre több olyan embert látok, akiben van belső tűz, van szenvedély…