Az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb kérdés, amit feltesznek nekem, az a rúzsozással kapcsolatos. Sokan szeretjük a feltűnő, drámai színeket, és a divat gondoskodik is róla, hogy ki se tudjuk verni őket a fejünkből. A vörös rúzs, a bogyószínek (vagy éppen a trendi marsala) folyton a legcsábítóbban mosolyognak ránk. Így amikor ma is megkérdezték tőlem, mégis hogy lehet tartós a vörös (vagy bármilyen más árnyalatú) rúzsozás, úgy gondoltam, ideje írni róla.:)

[image_frame style=”shadow” align=”center” alt=”rúzsozási tippek”]http://sminkkel.com/wp-content/uploads/2015/03/ruzsozasitippek.png[/image_frame]

Milyen rúzst ajánlok?

Azt javaslom, hogy válassz matt, nagyon sűrű állagú, magas fedőképességű rúzsokat, mert ezeket vékony rétegben, pontosan tudod felvinni, és jól tapadnak az ajkakra. (MAC, L’Oréal Pure Red, Paris Berlin, IsaDora)

Tudom, hogy sokan keresitek azt a rúzst, ami egész nap tökéletesen ott marad a szájon, de személy szerint inkább megpróbálok mindenkit lebeszélni erről, mert ezek a rúzsok gyakran szárítják az ajkakat, és még ha a rúzs fent is maradnak, az ajkaid nem a legszebb formájukban tündökölnek emiatt. Inkább a felviteli technikát tökéletesíteném, mert ezt mindig megbízhatónak találtam. Igen, igényel esetlegesen igazítást, de egyenletesen kopik, és nem hagy cserben. A tartóssága azt jelenti, hogy nem kell aggódnod amiatt, hogy elkenődik vagy félig van csak az ajkaidon.

Mire lesz szükséged?

  • rúzs (legalább 1, de 2 még jobb)
  • kontúrceruza a rúzs színével megegyező színben
  • púder
  • papírzsepi
  • opcionálisan ajakszínező

Tartós rúzsozás lépésről lépésre

[icon_teaser type=”PaintBrush” style=”black” title=”1. Az ajkak előkészítése”][/icon_teaser]

Amennyire alábecsült lépés, annyira sokat számít a végeredmény szempontjából. Ideális esetben egy ajakradírozással érdemes kezdeni. Majd sminkelés előtt jöhet az ajakápoló (ez nálam még mindig a tégelyes, klasszikus carmex), így addig van ideje hatni, amíg a smink többi része elkészül. Amikor a rúzsozáshoz érsz, töröld szárazra az ajkakat.  Ha ajakápoló vagy krém van rajta, amikor elkezded a rúzsozást, akkor a festék csak csúszkálni fog a bőrön, nem tud rendesen megtapadni.

[icon_teaser type=”PaintBrush” style=”black” title=”2. Színes alap”][/icon_teaser]

Vannak olyan nők, akik sohasem találkoznak azzal a jelenséggel, amikor a rúzs körvonala megmarad, de az ajkak belsejéről lekopik a rúzs. Én nem tartozom közéjük. Nekem az ajkak közepéről tűnik el a rúzs elsőként. Ezért is szeretem a kontúrceruzát a teljes szájra felvinni, és az ujjammal beleütögetni a bőrbe. Ehhez olyan szájkontúrt választok, aminek a színe megegyezik a rúzs színével. Miután az ajkak felületét beszíneztem, a kontúrt is kialakítom. Ez így egyszerűbb és könnyebb is, mintha először a körvonallal kezdem.

Egy kicsit csücsörítek mielőtt tiszta papírzsepit nyomok a számra. A nyomás alatt azt értem, hogy a zsepit valóban a szájra nyomogatom, így fizikailag is összedolgozom a pigmenteket a bőrrel, miközben a zsepi felitatja a felesleget. Rúzsozásnál a vékony rétegek tapadása adja a legnagyobb biztonságot.

Itt jön a képbe az ajakszínező. Amennyiben az ajkaidra jól tapadnak az ajakszínezők , úgy választhatod azt is az ajak felületére (ugyanabban a színben, mint a rúzsod) amolyan 1.5. lépésként, és a száj kontúrozására ebben az esetben is a kontúrceruza kerülne. Miért? Mert az ajakszínező adja a legvékonyabb fedést, hiszen ott a felvivő anyag elpárolog, és leheletnyi szín marad a szájon, emiatt szupertartós alapot képez. Viszont pont a folyékonysága miatt nem lehet igazán éles kontúrokat húzni vele (kivéve, ha az ajkaid körvonala extra feszes, de ez ritkább). A kontúrceruza viszont tényleg sokat számít a szép körvonalhoz, ráadásul a rúzst is keretben tartja.

[icon_teaser type=”PaintBrush” style=”black” title=”3. Rúzs 1. réteg”][/icon_teaser]

Most jöhet az első réteg rúzs. Ecsetet ajánlok a felvitelhez, mert így vékonyabb rétegben, és precízebben tudsz dolgozni, ráadásul a festéket az ecsettel jobban belenyomod a bőrbe, mintha “csak” a tubusból vinnéd fel.

[icon_teaser type=”PaintBrush” style=”black” title=”4. Púderezés”][/icon_teaser]

Megint jöhet a zsepi, amit rányomkodunk a bőrre. Van aki ilyenkor viszi fel a púdert az ajkakra, a zsepin keresztül (Ilyenkor csak egy réteg zsebkendőt használj a célra!), de én jobban szeretem a zsepi után púderezni a csücsörített ajkakat, majd az ujjammal kicsit még bele is ütögetem a festékbe a púdert.

[icon_teaser type=”PaintBrush” style=”black” title=”5. Rúzs 2. réteg”][/icon_teaser]

Jöhet a következő réteg rúzs, megint ecsettel és vékonyan. Ha szeretnéd, hogy az ajkaid dúsabbnak tűnjenek, akkor az ajkak közepére vigyél fel világosabb rúzst, és finoman dolgozd el az átmenetet. A rúzs helyett egy kevés világosabb szemhéjpúder is megteszi. Ha a matt rúzsnak szeretnél egy kis fényt adni, akkor szemhéjpúderrel, vagy szaténfényű pirosítóval gazdagíthatod a végén. Ezek segítik a tartósságot, míg ha szájfényt használsz, az a tartósság ellensége.

Ha van sminkfixálód, akkor itt az ideje, hogy ráfújd az ajkaidra. Kész is vagy.

Még több hasonló bejegyzés betöltése
Még több bejegyzés a szerzőtől László Viktória
Még több bejegyzés ebben a témában Gyorstippek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Nézd meg ezt is!

Vörös rúzs és strobing – Lépésről lépésre

Könnyed, nőies, nyáron is elegáns. Ha vörös rúzs, akkor a bőröm legyen egyöntetű és a fény…