GIFHogyan válassz alapozót

via GIPHY

Elképzelek egy világot, amiben alapozni a világ legtermészetesebb dolga. A szín gyönyörűen kiemeli a szépségedet, és igazik a fényviszonyhoz és az arcod adottságaihoz. De szép is lesz. Egyszer. Majd. Talán. Még az is lehet, hogy megérjük. De egyelőre nem itt tartunk.

Neked viszont most van szükséged a hozzád illő alapozóra. És tudom, hogy mennyire nehéz tud lenni a választás, hiszen a színek olyan mások tudnak lenni, amikor a fény természetes vagy mesterséges, és a bőröd árnyalatának mélysége is változik. És egyszer csak azon kapod magad, hogy amikor a tükörbe nézel, fura színű az arcod.

Mit tehetek, hogy hozzám illó legjobb alapozó tónust válasszam?

GIFgiphy_bortonus

A sminkeléssel kapcsolatosan ez az egyik legtöbb fejfájást okozó kérdés. Annyi miatta a bizonytalanság, hogy gyakran inkább lemondanak az alapozókról.

 

Hogy lehet-e ebben segíteni?

 

Tény, hogy a megfelelő alapozó kiválasztása természetes fényben és személyesen működik igazán, de az a helyzet, hogy akkor is a pillanatnyi állapotból tudunk kiindulni.

Most összeszedtem azokat a tanácsokat, amik segíthetnek neked, hogy ne félj az alapozótól, és magabiztosabban válassz.

(Még akkor is, ha ettől néhány sminkes forgatni fogja a szemeit. Az az igazság, hogy még mi sem értünk mindig teljesen egyet abban, mit, mivel és hogyan érdemes használni.)

 

1. Jogod van hozzá, hogy keverd a színeket!

 

A sminkesek ritkán használnak egyetlen alapozót, amikor kifestenek valakit. Általában keverjük a színeket, hogy az alapozó a legideálisabb legyen. (Gyakran ugyanez igaz a korrektorra).

Tudom, hogy fura gondolat, hogy mondjuk két alapozód legyen, de így le tudod követni, ahogy a bőröd barnul, vagy világosabbá válik. Az a legideálisabb, ha a világosabb árnyalatához a leginkább igazodó az egyik, és egy legalább 3 árnyalattal sötétebb a másik. Ha a profik így csinálják, neked is beválhat.

Mindig csak annyit keverj a sötétebb árnyalatból az alapozóhoz, amennyire szükséged van.

Máris egy csomó fejfájást megspóroltál magadnak. És a sötétebb árnyalattal egy kis kontúrozást is bevállalhatsz.

 

2. Milyen tónusú alapozót válassz?

 

Tudom, hogy sokaknak ez a legsarkalatosabb kérdés. Amikor a tükörbe nézel, legtöbbször azt látod, hogy az arcod rózsaszínes. És könnyű levonni azt a következtetést, hogy akkor rózsaszínes tónusú a bőröd. Pedig lehet, hogy csak kipirultak az orcáid, vagy érzékeny a bőröd.

Egy rózsaszín tónusú alapozó ezt nem fogja ellensúlyozni, sőt… És mivel eléggé valószínű, hogy az arcod nem rózsaszín tónusú (nagyon kevés embernek az, leginkább az extra világos bőrűeknek), látszani fog, hogy valami nem stimmel.

De akkor miért olyan népszerűek a rózsás alapozók?

Mert sokan azt hiszik, hogy rózsaszín tónusú a bőrük, és ilyen tónusú alapozókat vesznek, így a gyártók több rózsás alapozót gyártanak. Ebből sokkal nagyobb a választék.

Vannak olyan márkák, akik megkülönböztetik az alapozóik tónusát. ez nagy segítség. A L’Oreál Tru Match ilyen, a MAC ilyen, a Clinique ilyen, a Bobbi Brown ilyen… Köszönjük nekik.

Az a helyzet, hogy a semleges tónusú alapozókkal tudsz a legkevésbé mellényúlni. A kicsit meleg tónusú alapozók a legtöbb arcnak jót tesznek, mert jól semlegesítik a pirosas részeket. (Ezért olyan népszerűek a MAC W-s azaz melegebb tónusú alapozók.)

Itt próbáld ki az alapozót4. Hol próbáld ki az alapozót?

 

Amikor alapozót szeretnél venni, akkor azt az állad vonalán próbáld ki. Úgy húzz csíkokat, hogy azok átmenjenek az állkapcsodon, és kicsit a nyakra is ráfussanak.

A képen pirossal jeleztem, hogy mire gondolok. Látni fogd majd, hogy egy kicsit eltér a nyakad színe (világosabb). Az az ideális, ha az alapozód valahol a kettő között van, de legalábbis jól össze tudod dolgozni a nyakaddal.

Három csíkot húzz egymás mellé a legközelebbi árnyalatokból, és ilyenkor látszik meg igazán, melyik olvad bele a legjobban a bőrödbe.

Egy nagyon picit dolgozd csak el, és várj pár percet. sok alapozó “oxidálódik”, azaz pár perccel később más lesz a színe. (Általában narancsosabb, innen a neve, de néha szürkésebb.) Ez azért fontos, mert aztán ez lesz a “végleges” színe. Ez eléggé egyéni, és sokat számít, hogy mennyire zsíros a bőröd.

Nézd meg természetes fényben is. Ilyenkor látszik, hogy merre kell tovább keresgélned, vagy hogy megtaláltad-e az igazit.

 

5. Kerüld el a maszk hatást!

 

Gyakran a púdert hibáztatják, a maszk hatás miatt, pedig nem ő tehet róla, hanem a nem megfelelő rétegezés.

Ne használj egyszerre sok alapozót. Finoman vidd fel, vékony rétegben, és ahol több fedésre, vagy különleges korrigálásra van szükség, oda mehet a korrektor. Így az arcod “élő” marad, nem lesz fullasztóan maszkos.

 

6. Dolgozd el az átmeneteket!

 

A púder a legjobb barátod, amikor az alapozó szép eldolgozásáról van szó. Ha száraz a bőröd, és nem használsz primereket, akkor csak oda vidd fel, ahol szükséges. Az orcákat hagy ki a púderezésből, de mehet a  T-vonalra, és semmiképpen ne hagyd ki azokat a részeket, ahol az alapozót a bőr követi, azaz például az áll vonalánál. Így puha, finom lesz az átmenet, és az alapozód nem kenődik el.

Melyik a kedvenc alapozód?

[agg-ad id=”18710″ align=”center”]

Mentés

Mentés

Mentés

Még több hasonló bejegyzés betöltése
Még több bejegyzés a szerzőtől László Viktória
Még több bejegyzés ebben a témában Szépség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Nézd meg ezt is!

Lila és ezüst, csillogó szemfestés műszempillával

Kifejezetten látványos és hangsúlyos szemfestés kevés hozzávalóval. …